ΑΡΧΙΚΗ  | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Site Menu:

 

             ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ,  ΤΑ  ΤΡΟΠΑΙΑ  , Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΠΑΙΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ.

ΤΟΣΟ Η ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ "ΧΡΩΜΑ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.

Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΤΙΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ,Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ  ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΤΟ 1887),ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ.
Η ΟΜΟΡΦΗ ΑΥΤΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ,ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 800 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.

 

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ, Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ  ΠΡΙΝ ΤΟ 2200π.χ. ΕΝΩ ΤΟ 1307 π.χ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΙΩΤΟΙ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1300 μ.χ. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΧΤΙΣΜΕΝΗ Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ " ΒΕΡΒΙΤΣΑ ", Η ΟΠΟΙΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΠΟ ΣΛΑΒΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 13 ΑΙΩΝΑ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΒΕΡΒΙΤΣΑ" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΑΚΟΒΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΚΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΚΟΒΑΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΗΣ  ΤΡΟΠΑΙΑ ,ΤΟ ΠΗΡΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20 ΑΙΩΝΑ ,ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ. 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΠΑΙΩΝ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΟΠΩΣ  ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΚΟΒΑΣ, ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΑΔΩΝΑ, ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Η., ΤΗΣ "ΚΥΡΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ" ,ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ (ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ  ΤΡΙΠΟΛΗ -  ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ   ) ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΧΩΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΒΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΥΤΙΝΑ ,ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΕΣ, ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΠΟ ΕΛΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΓΕΥΕΙ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ  ,ΜΟΝΟ 5 χλμ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ  ΤΡΟΠΑΙΑ .
  Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΝΑ ΜΗΝ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΟΛΙΣ 10 χλμ. ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ.Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ,ΠΟΥ ΕΛΚΥΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

  ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1955 ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ "ΠΗΔΗΜΑ" ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
ΕΧΕΙ ΥΨΟΣ 50μ. ΚΑΙ  ΔΥΟ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΦΟΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 420μ.ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ.
  ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 6000στρμ.
ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑΔΡΑ ΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΓΙΑΚ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ "ΦΙΟΡΔ" ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ .ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ "ΤΟ  ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ " (13 ΑΙΩΝΑ) ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ.
 

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ,ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΚΟΒΑΣ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 3,5 χλμ. ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ .ΣΗΜΕΡΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΠΥΡΓΟ. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1250 ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ ΒΑΡΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ .ΤΟ 1318 Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ  ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΝ ΠΟΡΘΗΤΗ ΤΟ 1458.ΤΟ 1684 ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΙΑΣ  ΕΩΣ ΤΟ 1715,ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.


 


ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΟΒΥΖΑΣ. ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΒΙΛΛΑΡΔΟΥΙΝΟΥ, ΑΜΑΖΟΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΨΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΝΟΥ ΓΚΩΤΙΕ ΝΤΕ ΡΟΖΙΕΡ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΟΒΑΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.